La meva aportació als wikis

SOBRE WIKIS

 

Els wikis, com ja heu anat comentant, són un dipositari o magatzem de pàgines web. Ara bé, la diferència respecte a d’altres sistemes és que tots els usuaris poden escriure i modificar les pàgines.

Per exemple: un usuari del wiki crea una pàgina nova on introdueix un determinat contingut; a a partir d’aquí, qualsevol altre visitant pot canviar aquesta mateixa pàgina. El sistema wiki s’encarrega de mantenir una còpia de les versions anteriors del text.

L’essència del wiki, doncs, és la col·laboració entre diverses persones per generar informació. Per aquest motiu, un wiki és una aplicació web, és a dir, cal estar connectat a Internet per treballar-hi.

 

En resum, què és un wiki? Són pàgines web amb enllaços, imatges i qualsevol tipus de contingut que pot ser visitat i editat per qualsevol persona. D’aquesta manera es converteix en una eina web que ens permet crear col·lectivament documents sense que es realitzi una acceptació del contingut abans de ser publicat a Internet.

 

Un exemple clar, i que tots coneixem és la Wikipedia, un projecte per desenvolupar una enciclopèdia lliure a internet. La seva senzillesa, flexibilitat i facilitat per al treball col·lectiu ha amenaçat, fins i tot, el poder la mateixa Enciclopèdia Britànica. I és que l’antic redactor en cap de la famosa Encyclopaedia Britannia, Robert McHenry, va escriure un article el novembre del 2004, “La enciclopedia basada en la fe”, publicat a TCD Daily on acusava el projecte de manca de rigor (http://www.tcsdaily.com/article.aspx?id=111504A). Allò que irritava McHenry és que qualsevol pogués canviar el contingut de les pàgines de Wikipedia. Però aquesta és precisament la seva major virtut. Els articles, però, són supervisats pels molts col·laboradors de Wikipedia i hi ha votacions per acceptar o rebutjar les modificacions. El resultat són articles “estables”, amb un contingut més que rigorós i millor actualitzat que la mateixa Britannica. El seu èxit, fa predir a molts experts, que en el futur gran part de la informació a Internet es trobarà en aquest sistema. I és que des de la seva fundació l’any 2001, compta amb més de 1.800.000 articles, 13.000 editors i està disponible en 100 idiomes. Wikipedia disposa d’altres projectes com Wiktionary (diccionari col·laboratiu), Wikibooks (crear llibres de text accessibles a tot el món) o  Wikinews (notícies gratuïtes).

 

Ara bé, les wikis no només serveixen per crear pàgines de tipus enciclopèdic, ja que els usos que se li donen són diversos en els diferents àmbits (empreses, educació…). Sens dubte, un dels projectes més interessants és Wikitravel, aquesta a diferència de les guies tradicionals de viatges (Lonely Planet o Fodor) permet que els lectors expliquin les seves experiències viatgeres de primera mà. A més, altres àrees on s’estén l’ús dels wikis són la generació de software i la seva documentació (tenen el seu propi wiki tots els grans programes de codi obert, des de Mozilla fins a OpenOffice). D’altres relacionades amb l’educació com WikiEducator (aglutina projectes d’aprenentatge basats en recursos educatius oberts) o Wikilengua (gramàtica d’ús del castellà), o bé, WikiHow (dipòsit obert de manuals).

 

Tot i que no he creat mai un wiki ni tampoc he participat és força senzill, ja que per publicar en un wiki l’usuari no necessita cap classe de sintaxis especial. Simplement prémer “editar” a la pàgina que vulguis editar i escriure ( i si volem usar algun format es poden fer servir els botons situats al damunt de l’àrea de text). 

 

A la vegada, per tenir un wiki hi ha 2 possibilitats: instal·lar el programa en un servidor propi, o usar un dels molts serveis gratuïts disponibles al web. Muntar un propi wiki requereix disposar d’un servidor d’Internet i algun coneixement més avançat, com controlar FTP.

Alguns dels sistemes wiki són Blogger, on només cal entrar en el lloc web i registrar-se. L’espai disponible per a cada wiki personal varia segons els casos, i en molts d’aquests s’insereix publicitat per finançar el manteniment. També tenim Pbwiki (per editar pàgines necessitem comunicar la contrasenya als nostres col·laboradors ja que no disposa de gestió d’usuaris); Xwiki (més completa i, per tant, més complexa que l’anterior. Permet disposar d’un blog); Wakkawiki; Wetpain; MoinMoinWiki, SeedWiki...

 

Em sembla una eina eficaç, educativa, senzilla i participativa fins que, com molt bé apuntava la Pilar, el vandalisme s’hi fa patent: esborrar continguts importants, introduir errors, agregar contingut inapropiat o ofensiu, intents de fer-se publicitat, fer proselitisme (ideològic, religiós, etc.), incloure material que violi els dret d’autor… En tot cas, es prenen mesures de seguretat destinades a actuar contra tots actes com ara fòrums, programes paral·lels de detecció i avís o usuaris “bot” amb la missió exclusiva de combatre el vandalisme.

 

Les aplicacions pràctiques que té són:

a)      Escriptors  o periodistes poden escriure els seus articles en una pàgina i afegir o corregir partes de manera progressiva. Després, el seu editor pot realitzar els canvis sobre el mateix  document, així ja no és necessari enviar missatges de correu amb l’arxiu d’una banda cap a l’altra.

b)      En l’àmbit universitari, els estudiants poden elaborar els seus apunts o per treballar professor i alumnes un tema determinat.

c)       Grups d’investigació emmagatzemen els seus treballs en aquests sistemes, de forma que són fàcilment accessibles i d’actualització constant.

d)      Empreses (on sembla que a Estats Units la majoria ja usen wikis internes: Nokia, Accenture, Motorola, Intel, Sony, Xerox, Disney, Microsoft, Yahoo, Amazon…):

– Col·laboració per part dels treballadors del mateix departament, de diferents departament o de sucursals d’altres països de la mateixa empresa.

– Informació sobre el producte de l’empresa actualitzat.

– Execució de projectes

– Brainstorming

– Explicació del funcionament intern i extern de l’empresa per als nous empleats

– Comprovar l’acollida que tindrà un nou producte o servei en el mercat (proves i opinions)

– Organització de reunions (planificar agendes i concertar trobades)

– Atenció al client davant de problemes que se’ls vagin presentant

– Tendències del sector (conèixer les darreres novetats, noves versions de productes, notícies, reportatges, estudis de mercat…

 

 

 

 

 

Anuncis

One Response to La meva aportació als wikis

 1. mirpilar ha dit:

  Hola a todos

  Si todavía no habéis hecho todas las vacaciones reservaros un fin de semana para hacer la descubierta mas asombrosa jamas imaginada de Fraga

  el 13 de septiembre teneís una cita en Fraga.

  Los interesados enviarme la confirmación antes del 31 de agosto.

  No os lo podéis perder.

  ¡Os espero a tod@s!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: